Vanaf 28 juni 2025 treedt de European Accessibility Act in werking. Dit betekent dat bedrijven, met name in het MKB+ segment, corporates en (semi-)overheidsinstellingen, aan strikte toegankelijkheidsnormen moeten voldoen om hun websites en digitale producten bruikbaar te maken voor mensen met een beperking. Wij hebben de expertise in huis om jouw digitale platform toekomstbestendig en inclusief te ontwikkelen, met aandacht voor toegankelijkheidsrichtlijnen zoals EN 301 549 en WCAG 2.1/2.2.
Waarom investeren in digitale toegankelijkheid?
Digitale toegankelijkheid is essentieel voor een breed publiek. Een goed toegankelijk platform draagt niet alleen bij aan inclusiviteit, maar vergroot ook de bruikbaarheid, gebruikerservaring en klanttevredenheid. Dit zorgt ervoor dat jouw website, webshop of platform door iedereen, inclusief mensen met visuele, auditieve of motorische beperkingen, optimaal gebruikt kan worden.
Hoe werken wij aan digitale toegankelijkheid?
Zowel tijdens design als development houden wij rekening met de toegankelijkheidsnormen die voor jouw organisatie relevant zijn. Wanneer toegankelijkheid een belangrijke prioriteit is, kunnen wij specifiek letten op aspecten die jouw website, webshop of platform laten voldoen aan de European Accessibility Act, WCAG 2.1/2.2 en EN 301 549. Afhankelijk van de gekozen projectprioriteiten zorgen we ervoor dat de belangrijkste onderdelen van de toegankelijkheidsrichtlijnen worden toegepast in jouw project.
Wat zijn EN 301 549 en WCAG?
EN 301 549 en WCAG zijn de belangrijkste toegankelijkheidsstandaarden die de toegankelijkheid van digitale producten en diensten garanderen. De EN 301 549-standaard, ontwikkeld door de Europese Unie, legt richtlijnen vast voor ICT-toegankelijkheid binnen de lidstaten. Deze standaard verwijst naar de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), die specifiek zijn ontwikkeld voor het toegankelijk maken van digitale inhoud zoals websites en apps.
WCAG 2.1 (en in sommige gevallen WCAG 2.2) richt zich op het toegankelijk maken van webinhoud door het aanpassen van tekst, afbeeldingen en video’s zodat deze bijvoorbeeld door screenreaders kunnen worden gelezen en door iedereen bediend kunnen worden.
Op welke bedrijven is de European Accessibility Act van toepassing?
De European Accessibility Act is van toepassing op een breed scala aan producten en diensten. Bedrijven die de volgende producten of diensten aanbieden, moeten voldoen aan de toegankelijkheidsvereisten:
- Websites en webwinkels: Alle online platforms, inclusief e-commerce websites, moeten toegankelijk zijn voor mensen met beperkingen.
- Telecom-gerelateerde informatie: Informatie verstrekt bij het afsluiten van telefoon- of internetabonnementen moet voor iedereen begrijpelijk en toegankelijk zijn.
- Financiële diensten: Online bankieren, het afsluiten van leningen en hypotheken moeten zonder barrières toegankelijk zijn voor alle gebruikers.
- Kaartjesautomaten: Automatische ticketmachines voor openbaar vervoer en andere diensten moeten bruikbaar zijn voor mensen met diverse beperkingen.
- Streamingsdiensten: Websites en apps voor het streamen van films en series moeten voldoen aan de toegankelijkheidsnormen.
- Elektronische apparaten: Producten zoals e-books, smartphones, geldautomaten en computers, inclusief hun besturingssoftware, moeten toegankelijk zijn ontworpen.
Het niet naleven van de European Accessibility Act kan leiden tot boetes en reputatieschade. Daarom is het essentieel dat bedrijven tijdig maatregelen nemen om aan deze wetgeving te voldoen.
Welke bedrijven zijn vooralsnog uitgesloten van de European Accessibility Act?
Hoewel de European Accessibility Act een brede reikwijdte heeft, zijn er specifieke uitzonderingen voor bepaalde organisaties en situaties:
- Micro-ondernemingen: Bedrijven met minder dan 10 medewerkers en een jaaromzet of jaarlijks balanstotaal van niet meer dan 2 miljoen euro. Deze ondernemingen zijn vrijgesteld van de toegankelijkheidseisen.
- B2B-producten en -diensten: Producten en diensten die uitsluitend bedoeld zijn voor andere bedrijven en niet direct aan consumenten worden aangeboden, vallen buiten de reikwijdte van de EAA.
- Onevenredige last: Als het voldoen aan de toegankelijkheidseisen een onevenredige last vormt voor een organisatie, bijvoorbeeld door disproportionele kosten of technische onhaalbaarheid, kan een uitzondering worden gemaakt. Dit moet echter duidelijk worden aangetoond en is geen gemakkelijke vrijstelling.
Klaar voor de eerste stap naar digitale toegankelijkheid?
Wil je zeker weten dat jouw organisatie voldoet aan de nieuwe toegankelijkheidswetgeving? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Samen zorgen we voor een digitaal product dat klaar is voor de toekomst.
Klaar voor de volgende stap? Laat het ons weten.