Veel bedrijven beheren meerdere websites voor hun verschillende diensten of submerken. Hoewel dit in eerste instantie strategisch kan lijken, leidt het vaak tot versnipperde communicatie en inefficiëntie. Een centrale website kan juist zorgen voor een krachtig, eenduidig merk en de algehele marketingstrategie versterken. In dit artikel gaan we in op de uitdagingen van meerdere websites en de voordelen van consolidatie.
- Dit artikel gaat over de pijnpunten bij het beheren van meerdere websites.
- Deze situatie is vaak vanuit strategisch oogpunt ontstaan.
- De realiteit is dat marketingactiviteiten zijn versplinterd.
- Evenals de organische positionering in zoekmachines als Google.
- Contentbeheer is tijdrovend en inefficiënt.
- Consolidatie is het antwoord. Het samenvoegen tot één website.
- Ik vertel je welke stappen je kunt zetten voor een succesvolle transitie.
De uitdagingen van meerdere websites
Wij hebben in het verleden meerdere klanten geholpen waarbij we een veelvoud aan websites hebben weten terug te dringen tot één exemplaar. Een exemplaar waarbij is nagedacht over elk detail. Waarbij er ruimte is voor verschillende proposities voor verschillende doelgroepen. En een exemplaar waarbij de uitstraling een naadloze doorvertaling is van de beoogde merkidentiteit.
Deze partijen ervoeren in feite allemaal dezelfde pijnpunten. Ook last van dit probleem? Dan zul je je waarschijnlijk ook herkennen in de onderstaande situaties.
Verspreide marketinginspanningen
Het inzetten van marketingactiviteiten over meerdere websites is inefficiënt en zorgt voor versplintering van je inspanningen. Hierdoor ga je niet effectief om met tijd, geld en de energie die je in marketing efforts steekt. Door consolidatie van meerdere websites naar één krachtig exemplaar kun je de conversiestroom optimaliseren. Hiermee vergroot je onder andere de impact van campagnes.
Versplinterde domeinautoriteit en SEO optimalisatie
In plaats van één krachtig domein, bouwen meerdere websites afzonderlijk domeinautoriteit op binnen zoekmachines zoals Google. Dit zorgt ervoor dat het merk niet optimaal vindbaar is en beperkt de organische prestaties. Door alles samen te voegen, versterk je de domeinautoriteit en verbeter je de SEO-resultaten. Bij de samenvoegingen die wij hebben gedaan speelden waterdichte redirect sheets een belangrijke rol. Zo geef je alle waarde door aan één domein. Zeg maar gerust een kickstart in het kwadraat.
Inefficiënt contentbeheer
Voor marketingteams brengt het beheren van meerdere websites vaak dubbele contentverwerking met zich mee. Denk daarbij aan nieuwsartikelen die geplaatst moeten worden op meerdere websites, of team members die geüpdatet moeten worden op meerdere plekken. Dit heeft impact op de motivatie van je medewerkers, want: repetitief werk. En het kost je simpelweg tijd en geld. Met een centrale website worden processen gestroomlijnd, en kunnen medewerkers efficiënter werken aan één merk.
Technische onderhoudskosten
Het beheren van meerdere websites betekent vaak dubbel werk voor technische teams. Updates en beveiligingschecks moeten herhaaldelijk worden uitgevoerd, wat tijd en kosten met zich meebrengt. Door alles samen te brengen in één website, kunnen onderhoudskosten verlaagd worden, terwijl de focus kan liggen op continue verbetering van een enkel platform.
Hogere hostingkosten
Voor elke website is afzonderlijke hosting vereist, wat tot extra kosten leidt. Van elke website worden er back-ups gedraaid en wellicht zijn er meerdere caching mechanismen actief. Eén gecentraliseerde website maakt efficiënter gebruik van hosting resources, wat kostenbesparend werkt.
Een stappenplan voor het samenvoegen van websites
Bij het samenvoegen van meerdere websites naar één exemplaar is het essentieel om stap voor stap te werk te gaan. In het verleden is er namelijk de keuze gemaakt om meerdere websites te lanceren vanwege vermoedelijke meerdere proposities, doelgroepen en merkidentiteiten. Het samenvoegen biedt kansen, mits je via een gedegen aanpak te werk gaat. Welke stappen wij zetten bij een dergelijk traject? Die vind je hieronder.
Stap 1: merkconsolidatie
De eerste stap in het consolidatieproces is het kritisch evalueren van de merkstrategie. Moet er een geheel nieuw, overkoepelend merk gecreëerd worden om alle diensten en producten te verenigen? Of zou een bestaand merk een facelift moeten krijgen om een krachtige en consistente boodschap neer te zetten? Of is er al een krachtig merk waarin alles samen moet komen? Deze eerste fase is cruciaal, omdat het merk de kern vormt van alle toekomstige communicatie en je positionering in de markt.
Stap 2: uitwerken van het concept
Zodra het merk is vastgesteld, starten we met het ontwikkelen van de fundering voor de nieuwe website. In deze fase zetten we een sitemap en wireframes op. De sitemap is een overzicht van alle pagina’s en de structuur van de website, terwijl wireframes de inhoudelijke opbouw van elke pagina schetsen.
Bij het ontwikkelen van deze deliverables denken we continu na over de beste manier om content, proposities en verschillende doelgroepen te integreren binnen één heldere structuur. Door grondig te analyseren wat essentieel is, welke elementen overlappen en hoe we de informatie het best kunnen presenteren, leggen we de basis voor een optimale website.
Stap 3: ontwerpen van alle toekomstige pagina’s
Na het conceptuele werk gaan we aan de slag met het ontwerpen van de individuele pagina’s. Hierin komt de merkidentiteit tot leven door middel van visuele elementen die passen bij de branding. Elk ontwerp is gericht op gebruiksvriendelijkheid en versterkt de positionering van het merk, met aandacht voor consistentie in stijl en boodschap. Het ontwerp houdt rekening met de functionaliteit en gebruikerservaring, zodat de uiteindelijke website niet alleen mooi oogt, maar ook intuïtief is.
Stap 4: bouw van de website
Zodra de ontwerpen definitief zijn, start de bouwfase. De website wordt opgebouwd met moderne technologieën en frameworks, zodat deze niet alleen snel en veilig functioneert, maar ook klaar is voor toekomstige uitbreidingen en optimalisaties. Onze ontwikkelaars werken nauwgezet aan elke pagina om ervoor te zorgen dat alle onderdelen soepel functioneren, van de back-end tot aan de kleinste front-end details.
Stap 5: content en lancering
Parallel aan de bouw geven wij workshops aan onze klanten. Workshops waarin we laten zien hoe zij zo efficiënt mogelijk aan de slag kunnen gaan met hun nieuwe CMS. Een CMS met WordPress als motor. Gebruiksvriendelijk ingericht met maatwerk functionaliteiten die exact voldoen aan de website requirements. Tijdens het bouwen wordt content gevuld en in de meest ideale situatie treffen we elkaar tijdens het afronden van de laatste development werkzaamheden en het plaatsen van de laatste content.
Vervolgens lanceren we de nieuwe website, koppelen wij Google tools zoals Google Tag Manager en Google Analytics en dienen we de nieuwe sitemap in bij Google Search Console. Uiteraard zorgen we voor een waterdichte redirect sheet. Elke pagina van de ‘oude’ websites moet namelijk linken naar een zo relevant mogelijk pagina binnen de nieuwe website. Door het configureren van relevante redirects geef je zoekmachines en AI-assistenten waardevolle informatie door. De beloning? Een vliegende start van de nieuwe website met mooie organische posities binnen zoekmachines.
Conclusie
Zoals je hebt kunnen lezen biedt het consolideren van meerdere websites naar één exemplaar veel kansen. Het scheelt je op tal van fronten tijd, geld en energie. Je biedt je marketingteam een fijnere manier van werken en zorgt er daarnaast voor dat marketing efforts beter tot hun recht komen.
De meeste kans van slagen heb je wanneer je stapsgewijs te werk gaat met een goed doordacht plan. In dit artikel hebben we je handvatten gegeven voor dit proces.
Ik heb geen idee waar ik moet beginnen
Wij hebben bovenstaande proces al vaker uitgevoerd. Daarbij hebben we klanten stap voor stap meegenomen in het proces. Volledige begeleiding en uitvoering, van A tot Z. Voor wie wij dat hebben gedaan? Voorbeelden zijn makelaarskantoor Brantjes en detacheerder Breinstein. Ook jou kunnen we daarbij van dienst zijn.
Wil je van gedachten wisselen over jouw specifieke situatie? Neem dan gerust contact met ons op via 0251 860 261 of mail naar [email protected].
Over Webreact
Webreact is een digital agency uit Beverwijk en ontwikkelt sinds 2010 vooruitstrevende websites die converteren. Wij combineren daarbij UX/UI, development en hosting. Het team van specialisten creëert websites, platformen en digitale oplossingen die de online slagkracht van organisaties vergroot en succesvoller maakt. Klanten zijn Ton van Kuyk, Bouwmensen, André Kuipers, Race Planet, IDTV, ITQ en vele anderen.
Klaar voor de volgende stap? Laat het ons weten.