Ga naar content

Een website die draait op een maatwerk CMS of een gesloten systeem lijkt misschien ideaal, maar brengt op de lange termijn vaak beperkingen met zich mee. Bedrijven raken hierdoor afhankelijk van één leverancier, wat leidt tot hoge kosten en beperkte flexibiliteit. In dit artikel bespreken we de risico’s van een vendor lock-in, alternatieve CMS-opties en waarom een schaalbaar, toegankelijk systeem een betere keuze is.

In het kort
  • Dit artikel gaat over de pijnpunten van een maatwerk CMS.
  • Dat je beter kunt kiezen voor een populair en toegankelijk CMS.
  • Een CMS dat breed wordt gedragen door veel digital agencies.
  • Ik vertel je wat de vijf populairste CMS’en zijn wereldwijd.
  • En ik geef aan waarom wij hebben gekozen voor WordPress als CMS.
  • Dat veiligheid een belangrijk onderwerp is en hoe wij hiermee omgaan.
  • En als laatst vertel ik je welke stappen je kunt zetten voor een migratie.

Pijnpunten van een maatwerk CMS of gesloten systeem

Veel bedrijven realiseren zich niet welke nadelen verbonden zijn aan het gebruik van een maatwerk CMS of een gesloten systeem totdat het te laat is. Hoewel deze systemen vaak worden gepresenteerd als op maat gemaakte oplossingen die perfect aansluiten bij de behoeften van het bedrijf, ontstaan er op de lange termijn uitdagingen die negatieve impact kunnen hebben op je bedrijfsvoering. Ik zet een aantal voorbeelden op een rij, wellicht dat je je hierin herkent.

Afhankelijkheid van één leverancier

Een van de grootste nadelen van een maatwerk CMS of gesloten systeem is de afhankelijkheid van een enkele leverancier of webbouwer. Stel je voor dat de leverancier failliet gaat of dat zij onrealistische prijsverhogingen doorvoeren, dan heb je weinig alternatieven. Je maakt immers al jaren gebruik van hun systeem en ‘even’ snel overstappen naar een ander platform is er vaak niet bij. Het beperkt je daarom in je flexibiliteit en brengt financiële risico’s met zich mee.

Beperkte mogelijkheden voor aanpassingen en uitbreidingen

Wanneer je website draait op een gesloten systeem, ben je vaak afhankelijk van de leverancier voor elke wijziging of uitbreiding. Of je nu een nieuwe functie wilt toevoegen, je website wilt optimaliseren voor SEO of een integratie met een extern systeem wilt opzetten. Je bent afhankelijk van één leverancier en de flexibiliteit die zij jou bieden. Dit heeft logischerwijs impact op innovatie en kan de groei van je bedrijf in de weg staan.

Hogere kosten op lange termijn

Hoewel een maatwerk CMS of gesloten systeem in eerste instantie goedkoper kan lijken, leiden de verborgen kosten op de lange termijn vaak tot hogere uitgaven. Denk aan licentiekosten, onderhoudskosten en de kosten voor het aanpassen van de website. Bovendien zijn er weinig alternatieven als je niet tevreden bent met de service van je huidige leverancier, wat betekent dat je weinig onderhandelingsruimte hebt.

Beperkte interoperabiliteit

Gesloten systemen zijn vaak ontworpen om binnen hun eigen ecosysteem te functioneren. Dit betekent dat integraties met andere systemen, tools of software complex of zelfs onmogelijk kunnen zijn. Dit gebrek aan interoperabiliteit kan een beperking vormen bij het uitrollen van de digitale strategieën en groeiambities die je voor ogen hebt.

Het kiezen van een toegankelijk CMS

Om te voorkomen dat je vastloopt in de beperkingen van een maatwerk CMS of gesloten systeem, is het verstandig te kiezen voor een CMS dat breed toegankelijk is en wereldwijd wordt ondersteund. Dit zorgt niet alleen voor meer flexibiliteit, maar biedt ook de mogelijkheid om eenvoudig van leverancier te wisselen als dat nodig is.

De vijf meest gebruikte CMS’en wereldwijd

Volgens de statistieken van W3Techs draait meer dan 43% van alle websites op WordPress, wat het verreweg het populairste CMS maakt. Andere veelgebruikte CMS’en zijn Shopify, Wix, Squarespace en Joomla. Benieuwd naar de cijfers?

  • Ongeveer 43% van alle websites wereldwijd draait op WordPress.
  • 4,6% van alle websites wereldwijd maakt gebruik van Shopify. Dit platform richt zich op e-commerce en wordt daarnaast enkel ‘hosted’ aangeboden. Dat betekent dat je een maandelijks bedrag betaalt voor het gebruik waarbij hosting is inbegrepen.
  • Vervolgens sluit Wix aan met 3,2%. Dit is een laagdrempelige do-it-yourself tool. Iedereen zonder technische kennis kan bij Wix een website ‘in elkaar klikken’. Prima voor een digitaal visitekaartje, maar niet genoeg voor een complexe website met maatwerk functionaliteiten en koppelingen met externe systemen.
  • Na Wix volgt Squarespace met 2,2%. Wix en Squarespace zijn qua functionaliteit redelijk vergelijkbaar.
  • Op nummer 5 vinden we Joomla terug met 1,6%. Net als WordPress is Joomla een gratis en open-source CMS. In 2005 gelanceerd en tot ongeveer 2009 populairder dan WordPress (gebaseerd op de zoekvolumes binnen zoekmachines destijds). Het marktaandeel van Joomla is in de loop der jaren sterk afgenomen.

Ondersteuning door Nederlandse webbureau’s

In Nederland zijn er honderden webbureau’s die ervaring hebben met bovenstaande CMS’en. Dit betekent dat je altijd eenvoudig kunt overstappen naar een andere leverancier zonder vast te zitten aan één partij. Voor WordPress bijvoorbeeld zijn er naar schatting meer dan 1.000 gespecialiseerde bureau’s actief in Nederland. En daarvan zijn wij er één 🙂

Waarom wij hebben gekozen voor WordPress

Bij Webreact hebben we bewust gekozen om ons te specialiseren in WordPress, en dat is niet zonder reden. WordPress biedt een combinatie van flexibiliteit, schaalbaarheid en gebruiksvriendelijkheid die andere systemen vaak niet kunnen evenaren. Hieronder bespreek ik enkele unieke voordelen van WordPress.

Flexibiliteit en maatwerk

WordPress is een open-source CMS, wat betekent dat het volledig aanpasbaar is aan de behoeften van jouw bedrijf. Van een eenvoudige informatieve website tot een uitgebreide e-commerceoplossing: met WordPress (eventueel in combinatie met WooCommerce voor e-commerce) kun je alle kanten op. Deze flexibiliteit stelt ons in staat om unieke oplossingen te bieden die aansluiten bij de specifieke wensen van onze klanten.

Schaalbaarheid

Of je nu een kleine onderneming bent of een internationaal opererend bedrijf, WordPress groeit mee met jouw organisatie. Dankzij de enorme hoeveelheid plug-ins en integratiemogelijkheden kun je eenvoudig nieuwe functies toevoegen zonder dat je opnieuw moet investeren in een compleet nieuw systeem.

Wereldwijde community en ondersteuning

Omdat WordPress wereldwijd het meest gebruikte CMS is, profiteer je van een grote community van ontwikkelaars en specialisten. Dit betekent dat er altijd een oplossing is voor jouw vraag of uitdaging, en dat je nooit afhankelijk bent van één leverancier.

Gebruiksvriendelijkheid

Een van de grootste voordelen van WordPress is de gebruiksvriendelijkheid. Het CMS is intuïtief en eenvoudig te gebruiken, zelfs voor mensen zonder technische kennis. Dit maakt het ideaal voor bedrijven die zelf de controle over hun website willen behouden.

Daarnaast zijn er behoorlijk wat marketeers en content managers die reeds ervaring hebben met WordPress. Heb je dus een nieuwe collega aangenomen die aan de slag gaat met de website, dan is de kans groot dat hij/zij binnen no-time up and running is.

De websites en WordPress CMS’en die wij ontwikkelen zijn daarnaast volledig op maat gemaakt. Dat betekent dat er in het beheersysteem functionaliteiten zijn verwerkt die naadloos aansluiten op de vraagstukken die klanten bij ons neerleggen, met enkel de opties die zij nodig hebben. Dit zorgt voor een lage complexiteit bij het beheren van de website en tegelijkertijd voor consistentie aan de voorkant.

Veiligheid van WordPress: risico’s en onze aanpak

WordPress is het populairste CMS ter wereld, maar juist dat maakt het een aantrekkelijk doelwit voor kwaadwillenden. Bij Webreact nemen we de beveiliging van WordPress-websites zeer serieus. Met een combinatie van preventieve maatregelen, maatwerk en proactieve monitoring zorgen wij voor een veilige en betrouwbare basis voor jouw online activiteiten.

Maximale beveiliging van jouw WordPress-website

Bij Webreact hanteren we een uitgebreide aanpak om de veiligheid van WordPress-websites te waarborgen en risico’s te minimaliseren. Onze aanpak omvat:

Periodiek onderhoud en updates

Regelmatige updates zijn cruciaal om de veiligheid te garanderen. Wij voeren proactief onderhoud uit en houden zowel de WordPress-core als plug-ins en thema’s up-to-date. Zo voorkomen we dat kwetsbaarheden kunnen worden misbruikt.

Maatwerk thema’s en native functionaliteiten

We ontwikkelen al onze thema’s zelf, zonder overbodige code. Dit minimaliseert veiligheidsrisico’s en optimaliseert de prestaties. Daarnaast vermijden we onnodige plug-ins door functionaliteiten zoveel mogelijk native te ontwikkelen. Hierdoor zijn onze websites:

  • Veiliger: Geen afhankelijkheid van externe plugins die kwetsbaarheden kunnen introduceren.
  • Sneller: Minder code en overhead zorgen voor betere prestaties.

Geavanceerde monitoring en SLA’s

We bieden een Service Level Agreement (SLA) die garanties biedt op uptime, reactietijden en oplostijden. Onze websites worden 24/7 gemonitord op prestaties en verdachte activiteiten. Bij problemen grijpen we direct in.

DDoS-bescherming en firewall via Cloudflare

Met Cloudflare voegen we een extra beveiligingslaag toe:

  • DDoS-bescherming: Verdacht verkeer wordt geblokkeerd voordat het je website bereikt.
  • Firewalling: Alleen legitiem verkeer krijgt toegang.
  • Versleuteling met SSL: Al het verkeer wordt beveiligd met SSL-certificaten om gegevens te beschermen.

Wachtwoordbeveiliging en toegangscontrole

We adviseren sterke wachtwoorden en implementeren bij voorkeur tweefactorauthenticatie (2FA) om ongeautoriseerde toegang te voorkomen. Bovendien beperken we het aantal inlogpogingen om brute force-aanvallen tegen te gaan. Klanten adviseren wij om gebruik te maken van een degelijke Password manager zoals 1Password.

Beveiliging zonder compromissen

WordPress brengt risico’s met zich mee, maar met de juiste maatregelen zijn deze volledig beheersbaar. Denk je er dus over na om de overstap te maken naar WordPress, controleer dan goed of de agency waar je mee in zee gaat haar processen op orde heeft rondom beveiliging en continuïteit.

De overstap naar een toekomstbestendig CMS

Het overstappen naar een nieuw CMS kan een complex proces lijken, maar met de juiste begeleiding is het een waardevolle investering. Bij Webreact begeleiden we bedrijven stap voor stap bij de migratie naar WordPress. Hoe zo’n traject er bij ons uitziet? Hieronder vertellen we je meer over de 3 stappen die we bij een dergelijke migratie zetten.

Stap 1: Analyse van de huidige situatie

We beginnen met een uitgebreide analyse van je huidige website en CMS. Dit helpt ons te begrijpen welke functionaliteiten essentieel zijn en hoe we deze kunnen verbeteren.

Tegelijkertijd is dit een mooi moment om in te zoomen op je bedrijfsstrategie en merkpositionering. Los van het technische aspect zijn we namelijk benieuwd of de website nog wel in lijn ligt met jullie groeiambities. Meer daarover lees je in het artikel dat ik schreef over de rol van een website of platform ten opzichte van de commerciële doelstellingen die men voor ogen heeft.

Stap 2: Planning en strategie

Samen met jou ontwikkelen we een migratieplan dat rekening houdt met je bedrijfsdoelen, technische eisen en tijdslijn. Afhankelijk van de complexiteit kun je in de regel vasthouden aan 3 tot 5 maanden voor een compleet traject ervan uitgaande dat er niet enkel sprake is van een technische migratie, maar er ook opnieuw wordt gekeken naar het visuele gedeelte, de algehele user experience en bijbehorende conversie-flows.

Stap 3: Implementatie en optimalisatie

De laatste stap is de daadwerkelijke ontwikkeling van de nieuwe WordPress website. Met een front-end die volledig op maat is gemaakt. En daarnaast een back-end (het WordPress CMS) dat is ingericht met functionaliteiten die naadloos aansluiten op jullie vraagstuk. Dit moet zorgen voor een eenvoudige transitie van content en data.

Conclusie

Een website die draait op een maatwerk CMS of een gesloten systeem lijkt misschien een passende keuze, maar brengt vaak meer beperkingen en kosten met zich mee dan verwacht. De afhankelijkheid van een specifieke leverancier, beperkte uitbreidingsmogelijkheden en de risico’s van vendor lock-in kunnen je digitale ambities belemmeren. Bovendien maakt een gebrekkige interoperabiliteit het lastig om te innoveren en je website in lijn te brengen met de veranderende behoeften van je bedrijf en markt.

Door te kiezen voor een breed ondersteund CMS zoals WordPress, geef je jezelf de vrijheid om te groeien, innoveren en te schakelen wanneer dat nodig is.

Hulp nodig bij de migratie naar een open systeem?

Onze aanpak is gericht op bedrijven die meer controle willen over hun digitale strategie, zonder in te leveren op veiligheid, snelheid of schaalbaarheid. Of je nu een MKB-bedrijf bent met groeiambities of een corporate organisatie die streeft naar maximale efficiëntie… Wij zorgen ervoor dat jouw website niet alleen voldoet aan de eisen van vandaag, maar ook klaar is voor de uitdagingen van morgen.

Wil je overstappen naar een toekomstbestendig CMS en je website laten beheren door een ervaren partner? Neem dan gerust contact met ons op via 0251 860 261 of mail naar [email protected]. Samen bouwen we aan een platform dat je vrijheid en controle biedt – zonder compromissen.

Over Webreact

Webreact is een digital agency uit Beverwijk en ontwikkelt sinds 2010 vooruitstrevende websites die converteren. Wij combineren daarbij UX/UI, development en hosting. Het team van specialisten creëert websites, platformen en digitale oplossingen die de online slagkracht van organisaties vergroot en succesvoller maakt. Klanten zijn Ton van Kuyk, Bouwmensen, André Kuipers, Race Planet, IDTV, ITQ en vele anderen.

Klaar voor de volgende stap? Laat het ons weten.