WordCamp Europe 2022
Afgelopen vrijdag en zaterdag is Webreact aanwezig geweest bij WordCamp Europe. Deze editie vond plaats in de schitterende havenstad Porto. Namens Webreact waren Mitch, Nils, Matthijs en Jelmer aanwezig.
WordCamp Europe is een conferentie welke volledig in het teken staat van WordPress en webontwikkeling in het algemeen. De laatste trends en mogelijkheden worden besproken tijdens presentaties en workshops. Deze editie was de eerste fysieke versie na alle verschillende Corona lockdowns in 2020 en 2021. Als Digital Agency, met WordPress als specialiteit, konden we daar uiteraard niet bij ontbreken. Samen met 2.700 andere leden uit de community reisden we af naar deze 10de editie. In dit artikel lees je meer over dé hoogtepunten van het event.
Full site editing met Gutenberg’s blokken en patronen
Al enige tijd worden er updates doorgevoerd binnen de WordPress core om het beheer van websites gebruiksvriendelijker te maken en sites beter te laten performen. Met de komst van Gutenberg in 2018 worden steeds meer onderdelen binnen WordPress geoptimaliseerd en herschreven.
Wij hebben diverse talks en workshops gevolgd waar werd gesproken over alle mogelijkheden die recentelijk in WordPress zijn geïntegreerd. Het volledig (visueel en eenvoudig) kunnen bewerken van de content staat hierbij centraal.
Vanuit Webreact zien we een grote verschuiving aankomen waarbij diverse page-builders (zoals WPBakery en Elementor) op termijn vervangen worden door Gutenberg. Ook wij zullen hier de komende tijd vol op gaan inzetten om zo dicht mogelijk bij de core van WordPress te blijven en het volledig kunnen bewerken van de website zo gebruiksvriendelijk en eenvoudig mogelijk te maken.
Wat zijn blokken en patronen?
Binnen Gutenberg worden blokken gebruikt om content te plaatsen. Deze blokken zijn in essentie de kleinste vorm van content. Elk blok heeft een eigen functionaliteit, zo zijn er blokken voor het invoegen van een tabel, een titel of gewone tekst. Door het inzetten van deze blokken is het eenvoudig om de content vrij in te delen en te bewerken. Dit maakt het bewerken van content vrijer dan met de huidige page-builders.
Aangezien je met blokken elke pagina een andere layout kan geven is de optie om patronen toe te voegen ontwikkeld. Wil je terugkerende onderdelen van jouw content makkelijk op andere pagina’s gebruiken, dan kun je deze blokken combineren tot een patroon. Door het gebruik van patronen kun je de content nog eenvoudiger indelen en hergebruiken op verschillende pagina’s.
Accessibility (toegankelijkheid)
Tijdens de inspirerende sessies van Vincent (accessibility consultant) en Piccia (UX expert) werd maar al te duidelijk dat het web verre van toegankelijk is voor mensen met een beperking. Maar liefst 83,9% van alle websites zijn op dit moment niet toegankelijk, terwijl maar liefst 25% van de bevolking in Nederland een beperking heeft.
Vanuit de markt zijn er diverse ontwikkelingen rondom standaarden die gedefinieerd zijn om een website toegankelijk te maken. Op dit moment is WCAG 2.1 dé standaard, een onderdeel hiervan is het berekenen of kleuren en tekstgroottes goed zichtbaar zijn. Omdat de WCAG standaard niet altijd een ideaal uitgangspunt berekent is er een nieuwe standaard opkomend: Accessible Perceptual Contrast Algorithm (APCA).
Met de komst van deze nieuwe standaard wordt o.a. beter rekening gehouden met de weergave van tegengestelde kleuren. Dit zal resulteren in het creëren van nog duidelijkere en toegankelijkere user-interfaces. Vanzelfsprekend zullen wij de ontwikkeling van deze nieuwe standaard nauwlettend in de gaten houden en waar mogelijk implementeren.
Performance
Een ander belangrijk aspect dat veel aandacht heeft gekregen tijdens WordCamp Europe 2022 is de performance van websites met WordPress. Er werden diverse talks en workshops gegeven over de user experience gekoppeld aan de performance van een website. Met tools zoals Lighthouse (PageSpeed) kan een website compleet doorgemeten worden op het gebied van: Performance, best practices, toegankelijkheid en SEO.
Performance is een fundamenteel onderdeel van de user experience. WordPress moet dan ook zo optimaal mogelijk ontwikkeld worden zodat het CMS een goede user experience biedt. Het behalen van een goede performance met WordPress als fundament zou niet langer ‘plug-in valhalla’ moeten zijn maar moet een onderdeel van de WordPress core worden: Performance by default. Op deze manier krijgt elke WordPress gebruiker een goed idee van hoe zij de beste performance kunnen behalen.
Om de performance van WordPress websites zo optimaal mogelijk te maken is het WordPress Performance Team in het leven geroepen. Het WordPress Performance Team zal alle ontwikkelingen eerst beschikbaar maken via de WordPress Performance Plug-in. Op deze manier kunnen wij vanuit de community nieuwe functionaliteiten testen en het team voorzien van feedback. Zodra een functionaliteit volledig is getest zal deze onderdeel worden van de WordPress core.
Athene, we komen eraan!
Traditioneel wordt er bij de afsluiting van het event bekend gemaakt waar de volgende bijeenkomst van WordCamp Europe is. Met veel enthousiasme is er aangekondigd dat de volgende editie van WordCamp Europe van 8 t/m 10 juni 2023 in Athene (Griekenland) zal plaatsvinden. Wij kunnen niet wachten om hierbij aanwezig te zijn.
Al met al kijken we terug op een ontzettend leerzame en inspirerende editie!